MEMÒRIA AMPA CURS 2019-2020

1. INTRODUCCIÓ.

Al setembre, quan varem començar aquest curs 2019-2020, donàvem la benvinguda a les famílies que s’incorporaven a la nostra escola i a tota la comunitat educativa esperant omplir el nou curs d’il·lusions, participació, aprenentatge, col·laboració... però malauradament ningú és podia ni imaginar que en el seu transcurs tinguérem una pandèmia per coronavirus, amb la conseqüència de no poder fer l'últim trimestre a la nostra escola i haver de fer el fi de curs per Google meet. Un fi de curs que les famílies i l’alumnat de sisè no han pogut fer l'acomiadament a l'escola, encara que està pendent per a quan es puga fer. 

Però, malgrat aquesta situació sobrevinguda i excepcional que hem viscut, entre tots i totes l'hem superat amb molt bona nota. No ha sigut fàcil i hem fet un gran esforç tota la comunitat educativa per adaptar-nos a les circumstàncies i mantindre el contacte virtualment.

No obstant això el nou curs començà amb millores a l'escola gràcies a l'esforç de tots i totes. L’AMPA va contribuir econòmicament a insonoritzar una paret de l'aula de 3rB situada al costat de la classe de música, renovació de l'arener del pati de primària i reomplir l'arener d'infantil, posar reg per aspersió al pati de primària per evitar malalties provocades per la pols i la seua entrada a les classes que fan malbé els elementos tecnològics. Així com la compra de folre per als nous llibres de text, que les mares de la Comissió de llibres han posat. Amb tot l’anterior s’ha de sumar també l’aportació econòmica de l’AMPA per a preparar l’espai de la nova biblioteca (insonorització paret, parquet i pintura) que es va fer en el transcurs d’aquest curs.

Per portar a terme totes les activitats i millores de la nostra escola necessitem de la participació i col·laboració de tota la comunitat educativa. Una participació que dins de la Comunitat d’Aprenentatge a la que pertanyem és fonamental per fer d’aquest projecte conjunt un projecte viu i que segons estudis científics s’ha comprovat que millora la convivència i el rendiment acadèmic de l'alumnat. Per tot això les famílies som una peça clau dins d'aquest projecte.

Per tant, hem de trobar formes per dinamitzar a que les famílies pugan participar  i estar presents en l'educació dels seus fills i filles dins de l'entorn escolar. Una experiència molt gratificant per a nosaltres com a pares i mares, però sobretot per als nostres fills i filles que els agrada vore la diversitat de persones que entren a les classes a compartir les seves experiències, coneixements... amb l'objectiu d'aprendre uns dels altres.

Per últim, com va dir Eduardo Galeano, periodista i escriptor: "mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, pueden cambiar el mundo".

I amb totes aquestes xicotetes coses i tot el que estiga a les nostres mans podem fer l'estància dels nostres fills i filles a l'escola un lloc segur i agradable.

Ara sols queda esperar el nou curs i  retrobar-nos a l'escola el 7 de setembre, que esperem que així siga dins de la nova normalitat.

 
  • Relacions de nostra AMPA amb altres institucions.

La nostra AMPA a nivell local està en contacte amb el regidor d'educació mitjançant un grup de whatsapp que tenim conjuntament amb les demés AMPA de Catarroja i  que es parla de coses referents a l'educació a nivell de poble. Fem preguntes o demanem informació.

També formem part de FAMPA, la nostra presidenta forma part com a consellera de la comarca. Amb FAMPA tenim molt bona relació i ens ajuden en qualsevol qüestió. 

Ens relacionem a través de whatsapp, tenim dos grups, el primer on estan els consellers, i un segon grup en el que estem un representant de cada associació de famílies. A més a més, en aquest confinament el grup de representants hem estat en contacte, creant una xarxa de solidaritat entre nosaltres i l'associació "Bombers pel món", unes comprant material, altres confeccionant, altres repartint i altres fent aportacions econòmiques. Nosaltres hem participat econòmicament en la compra de material i realització de mascaretes i pantalles, tan importants com a necessaris en les primeres setmanes de la quarentena. 

També col·laborem econòmicament en algunes ONG amb una donació anual. UNICEF i GREENPEACE.

  • Organització Junta Directiva AMPA. 

Es va convocar una assemblea general ordinaria als associats de l'Asossiació de Mares i Pares de l'Alumnat  del Jaume I el Conqueridor el dilluns 28 d'octubre a les 15h. al menjador amb el següent ordre del dia:

- Memòria activitats curs 2018/2019

- Activitats curs 2019/2020

- Comptes curs 2018/2019

- Precs i preguntes.

Algunes de les famílies que van assistir a la reunió no sabien que accions, activitats… fa  l’AMPA a l’escola. 

Enguany vam convocar eleccions als càrrecs de la junta directiva de l’AMPA però per motius de la pandèmia del coronavirus no s’ha pogut dur a terme.

 
 

 
  • Accions reivindicatives per part de l’AMPA.

L'AMPA ha dut a terme varies accions per reivindicar una educació real de qualitat a través d’escrits i reunions amb les institucions, com son l’Ajuntament de Catarroja, la Generalitat Valenciana d’Educació i la inspectora de zona.

  • Activitats que no s’han pogut fer per motiu de la pandèmia del coronavirus.

. Fira del llibre de segona mà.

. Algunes xerrades  a les famílies.

. II Jornada de formació a tota la comunitat educativa: “Avancem per la Convivència!!

. Concurs campanya de sensibilització ambiental "BERTO SAMPAPILES".

. Festa fi de curs. 

2. CAMPANYA SOLIDÀRIA AMB ELS AFECTATS PER LES INUNDACIONS DE LA COMARCA VEGA BAIXA.

La nostra escola es va solidaritzar amb les famílies que han patit les inundacions de la Vega Baixa a conseqüència de la DANA i ho han perdut tot.

Per aquest motiu vam ser punt de recollida de material escolar, productes d'higiene i productes de neteja.

Es va fer un calendari a on els voluntaris estaven dilluns, dimarts i dimecres de 9 a 10.30h al despatx de l'AMPA per arreplegar els productes. I també es va posar una caixa a la porta de l'AMPA per facilitar a les famílies deixar els productes en qualsevol moment.

Una acció que va mobilittzar a tota la comunitat educativa a col·laborar.

 

 

3. CURSA SOLIDÀRIA A BENEFICI DE LA FUNDACIÓ UNO ENTRE CIEN MIL.

Al mes de desembre vam celebrar una cursa solidària a benefici de la Fundació “Uno entre cien mil”. La recaptació obtinguda va anar destinada a la investigació de la leucèmia infantil. L'aportació va ser voluntària d'1 € per persona. Va ser tot un èxit de participació de tota la comunitat educativa. Va estar un matí molt divertit i per una bona causa. 

La cursa es va realitzar dins el Parc de Paluzié, situat al costat de l’escola. Es va demanar permís a l’Ajuntament de Catarroja per ocupar l'espai i tindre totes les mesures de seguretat.

Per part de la Fundació ens va arribar dorsals i diplomes a repartir a totes les persones que van col·laborar i participar. 

En aquesta activitat com a patrocinadors van col·laborar: Velarte, Granja Rinya i Romar que van oferir els seus productes durant el dia de la cursa. També Comboi que va fer el disseny i tota la carteleria.

La cursa es va organitzar gràcies a la coordinació de l’AMPA i el mestre d'educació física i tots els docents de l'escola que es van  implicar en l'activitat.

 
 

4. DECORACIÓ ARBRES NADAL.

Amb motiu de la celebració de les festes de Nadal es van decorar entre tots i totes els arbres de nadal de cada edifici de la nostra escola.

Cada xiquet i xiqueta  havia de portar un detall lliure en forma de bola, estrela etc, d'una grandària màxima de 10X10cm aproximadament amb una cinta per a poder penjar-ho de l'arbre.

Cada familia es feia càrrec de posar-ho directament a l'arbre del seu edifici corresponent, en els horaris d'entrada i eixida d'escola. Hi hagué molta participació de les famílies i els arbres de Nadal quedaren molt bonics. 

Una comissió de l'AMPA va desmuntar els arbres de Nadal i les famílies podien recollir els detalls als edificis a on els varen posar.

 

5. JORNADES DE CONVIVÈNCIA A L’ESCOLA.

Durant el curs es van fer diferents jornades de convivència de famílies per fer tasques de manteniment del pati i preparar l’espai a on anirà la nova biblioteca de l’escola. També es van dedicar uns dies a muntar el mobiliari de la biblioteca junt al voluntariat d’Ikea. Van ser uns dies de germanor, participació i col·laboració de tota la comunitat educativa.

 
 

6. TALLER DE NATURA.

A l’escola tenim un hort a on es conreen dues collites a l'any. Aquest és un cultiu ecològic i amb mitjans tradicionals de l'Horta de València, al que participen les xiquetes i xiquets, algunes mares i pares i alguns iaios voluntaris que treballen, expliquen i mostren aquest tipus de conreu. A l’escola contem amb la col·laboració de Carmelo i el seu cavall Rubio per a treballar la terra, que es va fer a principi de curs per plantar encisams. Els encisams no els vam poder arreplegar, perquè amb motiu de la pandèmia del coronavirus no es podia anar a l’escola.

Dins del taller de natura també es fa manteniment de les plantes i arbres del pati. Un dia a la setmana un grup d’alumnes amb un mestre, és el encarregat de fer treballs. L’objectiu es transmetre el respecte i cura de la natura. Dins del taller de natura es va celebrar el “dia del arbre” al mes de febrer.

 
 

 

7. INAUGURACIÓ BIBLIOTECA NOVA DE L’ESCOLA.

En aquest curs un dels grans projectes que hem tingut a l’escola, és tindre una nova biblioteca. Un projecte solidari de la tenda Ikea d'Alfafar, gràcies al YouTuber Perxita, exalumne de l'escola. Ikea va fer el disseny i va dotar al nou espai de la biblioteca de mobiliari i complements. 

Aquest projecte també s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Catarroja amb la retirada d'un tabic, armaris i pica de l'antic laboratori, per fer l'espai més ampli, i en els treballs d'electricitat necessaris.

L'AMPA va col·laborar econòmicament per a que es insonoritzara una de les parets i posar parquet a la futura biblioteca i en diferents tasques  d'organització, neteja, pintura... per deixar preparat l'espai. El resultat és una biblioteca amb un ambient agradable i tranquil a on els nostres fills i filles gaudiran de la lectura. L'alumnat s'ha mostrat molt il·lusionat i amb ganes de començar a gaudir de la lectura en aquest espai tan acollidor.

La inauguració fou el 6 de març pel matí i va ser oberta a tota la comunitat educativa. A la setmana següent es va posar un horari per la vesprada per a que les famílies passaran a veure-la.

 
 

8. ACTIVITAT FOMENT LA LECTURA: HI HAVIA UNA VEGADA A L'ESCOLA DEL SECANET...

 

Des de l’AMPA teníem previst realitzar una fira del llibre de segona mà per al mes d’abril, però degut a les circumstàncies de la pandèmia pel coronavirus es va suspendre. Aleshores vam pensar una alternativa que tinguera relació amb el foment de la lectura i fora no presencial. L’activitat es va realitzar conjuntament amb l'escola.

L’activitat va consistir en elegir un conte i llegir un fragment o inventar un i contar-lo, també recomanar un llibre o recitar un poema… Després gravar-lo i enviar-lo per correu electrònic a l’escola per posar-lo als programes del Secanet TV, un projecte molt xulo de l’escola que va sorgir en plena pandèmia. 

Per participar l'AMPA donarà un val per valor de 3€ per gastar en algunes de les papereries de Catarroja per ajudar al xicotet comerç del poble. 

L'activitat es va fer fins el 20 de juny i els vals es repartiran a setembre, a principi del nou curs. Hi hagué molta participació de tota la comunitat educativa i creativitat.

 

 

9. XERRADA FAMÍLIES A LES CLASSES DE SISÈ.

 

Des de l’AMPA teníem previst fer diferents xerrades a l’escola per a les famílies, però degut a les circumstàncies de la pandèmia pel coronavirus es van suspendre. Aleshores vam pensar una alternativa i vam organitzar una xerrada a través de FAMPA-València per a les famílies de sisè, pel canal de google meet. La xerrada, per nom “Passar de primària a secundària” va agradar molt, ja que es van tractar temes que preocupen a les famílies en quant a la transició i canvi que van a fer els seus fills i filles al passar a l’institut i arribar a l’adolescència. Es va passar una enquesta per google per veure la disponibilitat de les famílies. El dia de la xerrada es van connectar moltes pares i mares.

 

10. SOLIDARITAT AMPA PANDÈMIA CORONAVIRUS.

L’AMPA es va sumar conjuntament amb altres AMPA de la comarca l'horta sud, fent una xicoteta aportació econòmica per costejar part del material per fer mascaretes i pantalles,

degut a la manca d'equips de protecció per al personal sanitari. Aquesta iniciativa ha sorgit per ajudar als centres sanitaris, residències i hospitals, amb el subministrament de mascaretes i de pantalles de protecció elaborades manualment, tenint en compte les mesures de seguretat.

11. SUBVENCIONS A BENEFICI AMPA.

Aquest curs l’AMPA va presentar diferents subvencions, una a  l'Ajuntament de Catarroja i altra a la Generalitat Valenciana. Les dos van ser concedides. Ens alegrem molt de rebre aquestos diners per invertir en millores de l'escola per a que els nostres fills i filles tinguen una educació de qualitat.

12. ACTIVITATS EXTRAESCOLARS.

L’AMPA organitza les activitats extraescolars del curs, que malauradament enguany s’han tingut que suspendre pel mes de març per la pandèmia del coronavirus.  Les famílies podien fer les inscripcions a través d'un formulari per google i vore tota l'oferta d'Activitats Extraescolars i apuntar als seus fills i filles, si tenien interès que participaren en alguna d'elles. Intentem buscar diferents associacions locals o de pobles de prop per contribuir a l’economía local. 

Les activitats començaren pel mes d'octubre. 

 
 

 

 

13. PROJECTE AULA VÍDEO.

Un dels projectes que ha participat l’AMPA és en condicionar un aula de vídeo per fer gravacions i muntatges de so. Un projecte futur per fer una televisió escolar i introduir a l’alumnat al món audiovisual. Els treballs han sigut allisar una paret i pintar-la de color verd per fer un croma. 

14. OBSEQUI USB ACOMIADAMENT SISÈ.

Com acomiadament des de l’ampa s’en va obsequiar a l’alumnat de sisè amb un usb amb els vídeos que se havien fet de recordatori pel seu trajecte a l’escola.