16 ENTITATS VALENCIANES PRESENTEN LA CAMPANYA "ENLLAÇATS PER LA LLENGUA"

CAMPANYA ENLLAÇATS PER LA LLENGUA

7 i 9 de març defensem la nostra llengua, abracem els centres educatius

Des de fa mesos, el Govern de l'estat i, especialment, el Ministeri d'Educació estan emprenent diverses mesures de menyspreu i marginació de les llengües pròpies dins del sistema educatiu, que tenen la seua màxima expressió en l'avantprojecte de llei educativa, la LOMQE.

 

Al País Valencià s'afegeix el resultat de l'aprovació d'un Decret de plurilingüisme que no respecta el valencià i els programes òptims educatius d'immersió lingüística establerts des de fa dècades. 

 

La manca de preocupació per les llengües minoritzades de les comunitats autònomes ha generat la creació del moviment cívic Enllaçats per la llengua, que va sorgir fa mesos a les Illes Balears i al qual ara s'han sumat entitats de tots els territoris de parla comuna.

Al País Valencià, el moviment està recolzat per les principals associacions de pares i mares, pels sindicats de l'ensenyament, pels sindicats d'estudiants i per entitats cíviques de defensa de la nostra llengua.

 

Totes les associacions que formen part d'Enllaçats per la llengua han organitzat una campanya conjunta per als dies 7 i 9 de març.

 

DIJOUS DIA 7 DE MARÇ: Abracem els Centres Educatius

Les diferents comunitats educatives faran una abraçada simbòlica als seus respectius centres per defensar l'ensenyament públic, de qualitat i en valencià.

 

11:00 hores: Instituts i Universitats

17:00 hores: Infantil i Primària

 

DISSABTE 9 DE MARÇ: Concentracions

L'objecte de la concentració consisteix a reivindicar la nostra llengua i a manifestar el nostre rebuig a les retallades que el Govern valencià i el Govern estatal estan realitzant en els recursos i serveis públics, així com l'oposició a la proposta de la LOMQE.

 

12:00 hores: Concentracions a les portes dels ajuntaments i a les Delegacions del Govern a Alacant, Castelló i València.

 

MANIFEST ENLLAÇATS PER LA LLENGUA

 

Enfront dels atacs contra la llengua catalana arreu dels nostres territoris, orquestrats principalment pel Partit Popular, les entitats signants d'aquest manifest:

 

  • Ens refermem en la lluita per aconseguir el plens drets lingüístics i el dret irrenunciable a poder viure plenament en la llengua pròpia d'aquest país.

 

  • Defensem polítiques lingüístiques d'equitat que passen per avançar en la normalització de l'ús i el coneixement de la nostra llengua, per fer present el català a les Administracions, a l'escola , als mitjans de comunicació, etc., i per fer del català la llengua comuna i de cohesió social.

 

  • Denunciem que tractar de forma igual les dues llengües oficials a l'ensenyament, com pretén el ministre Wert, en el context actual, resulta injust, ja que és l'únic àmbit en què es pot garantir el dret dels ciutadans a conèixer la nostra llengua. Encara queda molt camí per fer per a la plena normalització lingüística.

 

  • Reivindiquem la necessitat de fer del català la llengua vehicular a l'educació, afavorint la immersió lingüística en contextos sociolingüístics adversos, alhora que volem capacitat en el coneixement i ús de diverses llengües els nostres alumnes.

 

  • Defensem, així mateix la necessitat de fer del català la llengua vehicular en els mitjans de comunicació públics, l'administració, la justícia i els cossos de seguretat.

 

  • Volem aconseguir el ple coneixement del català per a tota la ciutadania, ja que és un acte de justícia amb la llengua i amb totes les persones que tenim el dret al seu ús i coneixement

 

  • Argumentem que la construcció d'una comunitat lliure i cohesionada només és possible sobre la base de garantir el coneixement per a tothom, siga quin siga el seu origen social o cultural.

 

Per tots aquests motius, les entitats i els moviments civils que hem liderat socialment les diferents respostes en defensa de la nostra llengua davant cada agressió i en cada lloc,creiem que ara és el moment d'una gran resposta general en tot l'àmbit de la nostra comunitat lingüística.

 

Enllaçats per la llengua, proposta nascuda a les Illes enfront dels intents de minoritzar el català a les escoles i les Administracions públiques, és avui una expressió que ens convoca a la unitat en la defensa de la llengua que ens és pròpia, més enllà de les Illes, també a la Franja, a la Catalunya Nord, al País Valencià i al Principat de Catalunya.

 

Amb aquest lema, doncs, hem convocat el dia 9 de març a una jornada general d'acció per la llengua, amb mobilitzacions enllaçades i simultànies.

 

Per la dignitat i per la igualtat!

 

 

Organitzacions convocants al País Valencià:

 

Associacions de pares i mares: CONFEDERACIÓ GONÇAL ANAYA, FAPA ENRIC VALOR, FAPA PENYAGOLSA, FAPA VALÈNCIA

 

Sindicats: CCOO, STEPV, UGT, BEA, CAMPUS JOVE, CONTRACORRENT, SEPC

 

Entitats: ACPV, CA REVOLTA, ENDAVANT, ESCOLA VALENCIANA - FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS PER LA LLENGUA , SOCIETAT CORAL EL MICALET